Теодора Седмакова - майката на прегазения  Иван от Бузовград, говори

...
Теодора Седмакова - майката на прегазения  Иван от Бузовград, говори
Коментари Харесай

Пиян и дрогиран уби 14-годишен и избяга преди година, делото още не е започнало

Теодора Седмакова - майката на прегазения  Иван от Бузовград, приказва пред " 24 часа "
Малко преди трагедията шофьорът се черпел с другар, но никой не го спрял да се качи в колата

Поход в памет на момчето и урок по пътна безопасност организираха приятели

11 ноември 2022 година,17,30 ч. Три момчета от казанлъшкото село Бузовград отиват да си купят топли питиета от вендинг-машина на изхода на селото в посока на прилежащото Розово. 14-годишният Иван Седмаков и неговите другари Пламен и Мартин се стопират до автомата и пускат по един парещ шоколад. Чашата на Иван обаче останала недопита. Изненадващо върху момчето връхлита опел,

зад волана бил водач с 2,34 промила

алкохол. Децата се намирали на метър и половина в отбивка от пътното платно и видели, че колата безусловно летяла към тях. 57-годишният Димитър Косев от Розово блъснал Иван, след което избягал от местопроизшествието.

Свидетел на трагичния случай станал служащ от непосредствен обект, който се обадил на майката на момчето и извикал кола за спешна помощ.

“Иван е паднал и си блъснал главата, като получил тежка черепно-мозъчна контузия - с хематоми и кръвоизливи.

Мозъкът му бил на безформеност ”, споделя майката Теодора Седмакова. Тя още претърпява ужаса при типа на детето си. “По пътя Ванко изпадна в кома, спря да диша ”, напомня си дамата. Дежурният медицински екип го интубирал, само че контузията била тежка и несъвместима с живота.

14-годишният Иван се бори 3 дни в реанимацията на окръжната болница в Стара Загора. Направена му е незабавна коремна интервенция, защото събирал кръв в корема. Поставили го на командно дишане. “Постоянно ни споделяха, че положението му е доста тежко и не даваха шансове, че ще оживее, само че аз като майка се надявах да стане знамение ”, споделя пред “24 часа ” Теодора Седмакова. На 15 ноември момчето издъхва.

Иван се записал в филантропичната гимназия “Св. св. Кирил и Методий ” в Казанлък, профил “География и история ”. “Той доста обичаше историята, ходеше на олимпиади, с цел да показва главното учебно заведение, в което учеше. Така и не съумя да тръгне в гимназиален курс, защото един необмислен и пийнал водач го блъсна и му лиши живота.

Мечтата му да стане археолог бе прекършена ”, детенцето ми си отиде вечно ”, ридае майката.

Четири часа след злополуката с помощта на камерите в региона водачът бил открит и арестуван в дома му. “Това е грубо! Да удариш детето и да не окажеш помощ или да попиташ какво става? ”, недоумява Теодора.

Според очевидци минути преди нещастието Димитър Косев бил видян да пие в локално заведение. “Видели са го, само че никой не го е спрял да не се качва в колата и да кара. Преди това също се бил почерпил с някакъв другар и се прибрал в Розово, само че решил още веднъж да се върне до Казанлък да си допие. И тогава става съдбовното. Как да сме спокойни за децата си - те отиват да си играят и не се връщат ”, не стопира да плаче майката.

Наказателното дело още не е влезнало в съда. “Вече 11 месеца чакаме. И други родители, чиито деца са починали при пътно-транспортни катастрофи, споделят, че по година и половина чакали за каузи. Бавни каузи, мудни експертизи. Вижте какво става всеки ден: непрекъснато има жертви - деца, възрастни хора. Тази война по пътищата би трябвало да спре. Лора, Явор, Филип, Иван, Георги, Моника - докога? Няма по-голяма и непреодолима загуба за един родител от това да загуби детето си. Болката и тъгата са изпепеляващи. Ще се борим до дъно килърът на Ванко да влезе в пандиза. Нямаме повече деца за ликвидиране ”, безапелационна е Теодор.

Разследването към този момент е завършило, експертизите са подготвени, споделиха за “24 часа ” от окръжната прокуратура в Стара Загора в четвъртък. Предстои двете страни - обвиненият и околните на жертвата, да се срещнат с материалите и в случай че нямат възражения, делото ще влезе в съда. В момента водачът Димитър Косев е пуснат под гаранция от 3000 лева, откакто излежал законните два месеца в ареста. Обвинен е в непредумишлено ликвидиране макар утежняващите условия и може да получи до 15 година затвор.

Сестричката на Ванко всеки ден пита за него.

Познати и другари проведоха поход до античното тракийско светилище “Мегалит ” над Бузовград в памет на момчето в деня, когато щеше да навърши 15 години. Така уважили и любовта му към историята и археологията.

“Засадихме 15 дръвчета, пуснахме в небето 15 балона

На един от тях сестричката му, майка му и татко му бяха написали обръщение към него ”, описа Виктория Аврамова. Служител от Министерство на вътрешните работи изнесе лекция за сигурността по пътищата. “Искахме да призовем водачите на транспортни средства да внимават, когато карат, да пазят деца и възрастни ”, изясни Виктория.

На лобното място на Иван има паметна плоча, с цел да припомня на водачите, че би трябвало да карат деликатно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР